Tips voor wanneer je op kamers gaat

Je weet nog erg goed hoe het voelde om de eerste dag op de middelbare school te beginnen, en nu ben je eindelijk klaar en ga je bijna op kamers. Wat gaat de tijd snel! 5 jaar is voorbijgevlogen alsof het maar een aantal maanden waren. Zoveel mooie herinneringen aan deze tijd gehouden. Alle leuke pauzes met je vrienden, misschien al die spijbeluren waarbij je naar de supermarkt ging om een broodje frikandel te halen of de lol die je hebt gehad tijdens het maken van je profielwerkstuk. Nu is het tijd voor een nieuw avontuur: studeren! Het is een spannende tijd. Je gaat in een nieuwe stad wonen, voor het eerst onafhankelijk van je ouders. Daar komen natuurlijk veel nieuwe dingen bij kijken. In deze blog hebben we een aantal tips voor je voor wanneer je op kamers gaat!

 

Schaf een droogrek aan

Misschien ben je van plan om al je vuile was elk weekend mee naar huis te nemen zodat je moeder zich kan vermaken met het wassen van je kleding, maar na een tijdje ga je hier moe van worden. Daarnaast hoort het wassen van je kleding bij het volwassen leven, waar je nu ook deel van gaat maken. Vaak zul je in studentenhuizen geen droger hebben, wat het een stukje lastiger maakt om jouw kleding te laten drogen. Je kleding over je meubels heen hangen is ook niet handig en zorgt er daarnaast voor dat de kleding gaat kreukelen. Schaf daarom een droogrek. Deze nemen weinig ruimte in, doordat je deze bijvoorbeeld aan de deur kunt ophangen. Je moeder zal trots op je zijn dat je je eigen was doet!

 

Sluit een fietsverzekering aan

Het komt veel voor in studentensteden dat fietsen gestolen worden. Het slot wordt makkelijk opengebroken en je fiets wordt zo meegenomen. Gebruik daarom voor je fiets in de studentenstad waar je gaat wonen een extra slot, om het moeilijker te maken voor fietsendieven. Daarnaast is het een slim idee om een fietsverzekering af te sluiten voor je fiets. Dit kan voor elk type fiets. Met een normale fietsverzekering ben je verzekerd tegen diefstal en schade bij poging tot diefstal van de fiets en fietsaccessoires. Met een allriskverzekering ben je daarnaast ook verzekerd tegen schade van de fiets en accessoires door een ongeluk, doordat je fiets is omgevallen of zelfgemaakte schade. Neem een kijkje bij InShared voor meer informatie!

 

Maak je financiën op orde

Een van de belangrijkste dingen van op kamers gaan, is het zelfstandig financieel worden. Om ervoor te zorgen dat je aan het einde van de maand (bijna) geen geld meer hebt, is het goed om je budget in de gaten te houden. Maak een overzicht van je inkomstenbron. Denk aan je bijbaantje, studiefinanciering, zorgtoeslag en eventuele financiële steun van je ouders. Maak daarnaast ook een lijstje van jouw vaste maandlasten, zodat je weet hoeveel je in ieder geval per maand op zij moet zetten om deze kosten te betalen. Spaar een deel van het rest van het geld wat je maandelijks over houdt, voor leuke dingen bijvoorbeeld!